Reisverslag - West USA 2004
x

Inleiding:
Na alleen maar aan de oostkant van Amerika te zijn geweest wilden we dit keer de andere kant van de Verenigde Staten bekijken. Er was genoeg te zien en dus begonnen we al een jaar van te voren in boekjes te bladeren en op internet te zoeken. Een goede bron was de Lannoo gids waarin de route die wij gereden hebben grotendeels beschreven staat. Ook de reisgidsen van bijvoorbeeld JanDoets en WRC hadden een versie van de door ons gekozen route en dus was het alleen nog een kwestie van wanneer en hoe lang. Uiteindelijk kwamen we op ruim 3 weken uit en besloten we op maandag 11 oktober te vertrekken. Via de reisshop.nl in Woerden hebben we een rechtstreekse vlucht met de KLM geboekt. We hadden ook met Delta of United kunnen vliegen maar voor die paar tientjes meer wilden we het overstappen vermijden. De vlucht was tenslotte al vermoeiend genoeg. Ook een auto boekten we via de reisshop en de keus viel op Alamo. Ook het hotel in San Francisco (begin en einde van de reis) werd door de Reisshop geboekt.

 
De route

11 oktober 2004 : Amsterdam - San Francisco
12 oktober 2004 : San Francisco
13 oktober 2004 : San Francisco
14 oktober 2004 : San Francisco - Mariaposa
15 oktober 2004 : Mariaposa - Yosemite NP - Lee Vining
16 oktober 2004 : Lee Vining - Lone Pine
17 oktober 2004 : Lone Pine - Death Valley NP - Las Vegas (NV)
18 oktober 2004 : Las Vegas
19 oktober 2004 : Las Vegas - Hooverdam - Las Vegas
20 oktober 2004 : Las Vegas - Zion NP - Cedar City (UT)
21 oktober 2004 : Cedar City - Bryce NP - Torrey
22 oktober 2004 : Torrey - Moab
23 oktober 2004 : Moab - Arches NP - Canyonlands NP - Montichello
24 oktober 2004 : Montichello - Mesa Verder NP - Durango (CO) - Farmington (NM)
25 oktober 2004 : Farmington - Grand Canyon NP - Flagstaff (AZ)
26 oktober 2004 : Flagstaff - Phoenix
27 oktober 2004 : Phoenix - Joshua Tree NP - Palm Springs (CA)
28 oktober 2004 : Palm Springs - San Diego
28 oktober 2004 : San Diego - Seaworld - Encinitas
29 oktober 2004 : Encinitas - Los Angeles
30 oktober 2004 : Los Angeles - Universal Studios - Hollywood
1 november 2004 : Hollywood - Buellton
2 november 2004 : Buellton - Monterey
3 november 2004 : Monterey - Watsonville
4 november 2004 : Watsonville - San Francisco
5 november 2004 : San Francisco - Amsterdam

 
Maandag 11 oktober 2004 - Amsterdam - San Francisco (KL605) 11:45 - 13:55

Om 10:30 was het zover. Het instappen kon beginnen. Dat was gelijk een teleurstelling omdat de KLM iedereen door elkaar had gegooid. Wij zaten achter elkaar ! Gelukkig was een dame zo vriendelijk om haar plekje bij het raam te ruilen met ons zodat we toch naast elkaar konden zitten. De 777 van de KLM was een van de betere KLM toestellen waar we mee hebben gevlogen. Mooie stoelen, mooie schermpjes in de stoelen voor ons zodat je zelf, net als bij Singapore Airlines, de films kan kiezen. Om 14:08 raakte het vliegtuig de landingsbaan van SFO airport. Het was wel even wennen omdat we rechts in het vliegtuig zaten en alleen maar water om ons heen zagen. Na de security-check, webcam en fingerprint met een bay-shuttle-busje richting het hotel. Voor 14 dollar waren al om 16:00uur in het hotel. We hadden vooraf het Best Western Miyako Inn geboekt, aan de rand van de Japanse wijk. Ondanks dat we toch erg moe waren wilden we nog even de stad verkennen. Het was ongeveer 30 graden in San Francisco en dat was zelfs voor de inwoners van San Francisco erg warm voor deze tijd van het jaar. Tot half acht hielden we het vol maar daarna gingen we toch maar slapen. Het was in Nederland inmiddels 06:30 de volgende dag toen bij ons de luiken dicht gingen...

Hotel: Best Western Miyako Inn, in NL geboekt

 
Dinsdag 12 oktober 2004 - San Francisco

We waren al om 07:30 het hotel uit. Met buslijn 3 en 47 richting het beroemde eiland Alcatraz. Het was een van de weinige dingen die we vooraf geregeld hadden omdat het soms druk kan zijn op Alcatraz. De tickets konden we uit de automaat krijgen door onze creditcard in de machine te steken. De vooraf gemaakte reservering werd herkend dankzij de creditcardgegevens. Daarna hebben we een Amerikaans ontbijt genomen bij het IHOP (International House Of Pancakes). Om 09:30 waren we al op Alcatraz waar we een tijd hebben rond gekeken. Er is genoeg te zien en ook de buitenplaats is leuk om te bezoeken. Het mooie uitzicht op San Francisco is alleen al een bezoek waard. Na Alcatraz zijn we naar Pier39 gegaan. Omdat het inmiddels 11 uur was waren er al veel toeristen en we besloten dan ook door te lopen richting Telegraph Hill. Vanaf de heuvel heb je een mooi uitzicht op San Francisco en Lombard Street kan je vanaf de heuvel zien liggen. Dat was ons volgende doel. Uiteindelijk een hele klim. We besloten daarom na Lombard Street met de bus terug naar Union Square te gaan. Om half zes waren we alweer in het hotel.

Hotel: Best Western Miyako Inn, in NL geboekt

 
Woensdag 13 oktober 2004 - San Francisco

Gisteren was het 07:30 dat we het hotel uitliepen, vandaag zaten we om 7 uur al de in bus. Eerste doel vandaag was China Town. Door de vroegte was er nog niets te doen maar we kenden ChinaTown New York al en ondanks dat hier de grootste hoeveelheid Chinezen buiten China woont was de rust ook wel even prettig. Wel hebben we in ChinaTown een goedkope telefoonkaart gekocht waarmee we even naar Nederland konden bellen. Via het Financial District zijn we vervolgens doorgelopen naar de Levi's kantoren waar eigenlijk weinig te zien was. Daar hebben we uiteindelijk de bus gepakt om na meerdere keren overgestapt te hebben (bus 10, 30, 28) bij de Golden Gate Bridge uit te komen. We waren het er over eens dat we ook deze brug over moesten lopen maar dat was nog een hele klus. Het was een van de warmste dagen van het jaar in San Francisco en de brug was erg lang. Aan de overkant hebben we even genoten van het uitzicht om vervolgens weer terug te lopen. Terug aan de stad-kant van de brug hebben we buslijn 28 gepakt richting het Golden Gate Park waar we de Japanese Tea Garden bekeken hebben. In het Golden Gate Park bevindt zich ook de Rose Garden wat zeker een bezoekje waard is. Daarna hebben we toch maar weer de bus gepakt (lijn 5) om bij de Dutch Windmill te gaan kijken. De Nederlandse molen heeft normaal duizenden Nederlandse Tulpen in de tuin maar het was dit seizoen een beetje over met de tulpen. Aan de rand van het park vind je trouwens ook het strand van San Francisco. Met buslijn 31/22 hebben we nog een uitstapje in de Pacific Heights gemaakt waarna de avond al weer begon te vallen.

Hotel: Best Western Miyako Inn, in NL geboekt

 
Donderdag 14 oktober 2004 - San Francisco - MariPosa (15941 - 16221 = 280 mile)

Ondanks dat San Francisco fantastisch is waren we ook blij dat we de stad uit konden. De auto was vooraf in Nederland al geboekt dus we gingen op weg naar Alamo nabij Union Square. We kregen een grotere auto mee dan we hadden geboekt omdat ze niets anders hadden. Helaas geen volle tank maar dit zou gecompenseerd worden. Ze mogen op dit ophaal-station geen benzinetank hebben dus konden ze de tank niet vullen. De vooraf uitgestippelde route was geen probleem. We waren binnen een half uur de stad uit en de Bay Bridge was een aparte ervaring. We reden op het onderste wegdek, de mensen die de stad ingingen reden boven ons. De route ging via Oakdale en Sonora naar Yosemite National Park. Achteraf gezien een van de mooiste parken van onze vakantie. Vooral de vele prachtige bomen en de rust die er in het park aanwezig was waren fantastisch. Het hotel waar we misschien wilden overnachten was een beetje duur. 886 dollar voor een nacht, te gek voor woorden. We reden door naar MariPosa waar we een Best Western vonden voor 73 dollar. De pizzeria aan de overkant zorgden voor het avondeten. Helaas was het zwembad al gesloten maar we de Amerikaanse TV had volop aandacht voor de presidentsverkiezingen, dus genoeg te zien...

Hotel: Best Western MariPosa, 73.26 dollar

 
Vrijdag 15 oktober 2004 - MariPosa - Lee Vining (16221 - 16458 = 237 mile)

Al om 07:15 zaten we in de auto en reden we via highway 140 naar Glacier Point. Omdat het vrij mistig was konden we niet alles goed zien maar het was muisstil bovenop de berg. Er was helemaal niemand en de dag begon net dus we hebben even genoten van het uitzicht. Via de Tioga Pass (hoogte 9945ft) zijn we doorgereden naar Lee Vining. De Tioga Pass zou 2 weken later bijna onbegaanbaar worden door de hevige sneeuwval maar wij hadden gelukkig nergens last van. In Lee Vining waarschuwde de hoteleigenaar van het Best Western ons dat we beter een kamer bij hem konden boeken omdat het in het weekend wel eens druk kon zijn. Gelukkig was het Murphy's Inn wat vriendelijker. Voor 53 dollar mochten we hier een nachtje blijven. Na de spullen op de kamer gelegd te hebben zijn we doorgereden naar Bodie, een verlaten stadje. De heenweg (via highway 395/270) was al zanderig maar de terugweg was compleet anders. Blijkbaar was er een weg afgezet wegens bosbranden. Na 10 mijl over zand en stenen gereden te hebben waren we de weg compleet kwijt maar opeens kwamen we op highway 167 uit en wisten we weer waar we waren. Bodie is een leuk stadje, er staan verschillende verlaten gebouwen van de mensen die er een eeuw geleden leefden. In Lee Vining hebben we bij de plaatselijke VVV wat emails gestuurd en hebben we bij de lokale Diner gegeten.

Hotel: Murphy's Inn Lee Vining, 53.76 dollar

 
Zaterdag 16 oktober 2004 - Lee Vining - Lone Pine (16458 - 16617 = 159 mile)

Om half negen vertrokken we via Highway 395 richting Lone Pine. Onderweg gestopt in Mammoth Lakes. Een grappig toeristen plaatsje maar niet in deze tijd. Het blijkt een groot ski-oord te zijn. We vonden een bakkertje waar we wat inkopen deden. Grappig genoeg had deze bakker veel Nederlandse producten in de winkel liggen. We vermoeden dat het een Nederlandse bakker is.

Hotel: Best Western Lone Pine, 62.78 dollar

 
Zondag 17 oktober 2004 - Lone Pine - Las Vegas (NV) (16617 - 16900 = 283 mile)

Al om 07:45 waren we onderweg naar Nevada. We hadden Death Valley bijna naast het hotel liggen dus we waren als snel in de kale woestijn. Lange wegen zonder andere auto's. Echt warm was het niet. Toch was het al tijden droog in Death Valley waardoor de weg van Furnace Creek naar Dante's View afgesloten was wegens flooding. Met een tussenstop in Badwater zijn we toch maar doorgereden naar Nevada. De enige slaapplek in Death Valley was vrij duur en de dag was nog lang niet om dus we besloten door te rijden naar Pahrump. In Pahrump hebben we gebeld met enkele hotels in Vegas maar echte kortingen kregen we niet dus besloten we gewoon naar Vegas te rijden en daar te kijken waar we zouden slapen. Omdat we iets speciaals met New York hebben kwamen we uit in NYNY. Een mooi hotel voor aardig wat dollars. Maar we je bent maar een keer in Vegas en we wilden het dan ook goed doen. Voor 175 dollar per nacht hadden we een kamer met uitzicht op de Strip. We zaten op de 27e verdieping van de Chrysler Building en het parkeren was gratis.

Hotel: NYNY, 175.00 dollar

 
Maandag 18 oktober 2004 - Las Vegas (NV) (16900 - 16900 = 0 mile)

De eerste nacht in Vegas was spectaculair. De bedden in het New York New York zijn fantastisch en ondanks dat we moeite hadden om uit bed te komen waren we toch alweer om 08:45 op straat. Een snel ontbijt bij de Starbucks aan de overkant van de Strip en we konden er tegenaan. Ondanks de bussen die de hele strip afrijden besloten we te gaan lopen. Eerst de linkerkant (vanaf NYNY gezien) en bij Treasure Island via de andere kant van de weg teruggelopen. Vooral het Bellagio is spectaculair. De dansende fonteinen zijn geweldig en het is een mooi einde van de dag voor ons. We besluiten terug te gaan naar het hotel en laten de machines voor wat ze zijn. Iedereen komt hier natuurlijk voor de gokmachines, wij hebben nog geen dollar in de machine gegooid...

Hotel: NYNY, 175.00 dollar

 
Dinsdag 19 oktober 2004 - Las Vegas - Hooverdam - Las Vegas (16900 - 16976 = 76 mile)

We hadden de keus of we de Hooverdam NA Las Vegas wilde bekijken of tijdens ons bezoek aan Vegas. Omdat we ook wel even uit de drukke stad wilden zijn besloten we het tijdens ons bezoekje te doen en vandaag was het een mooie dag daarvoor. De Hooverdam levert maar 1.5% van de stroom van Vegas maar toch is het vooral voor Californie een belangrijke energie-bron. De rondleiding is leuk om te doen. De touroperators zijn enthousiast en het is zeker de moeite waard. Het leuke is, is dat de Hooverdam op de grens met Arizona staat, dus je kan gewoon het uur tijdsverschil overlopen... Terug in Vegas hebben we toch maar 1 dollar uitgegeven aan de gokkasten. Helaas bracht het ons niet de miljoenen die we voor ogen hadden dus hebben we de automaat bij $0.05 laten uitbetalen wat ons een leuk voucher opleverde. Morgen richting Utah...

Hotel: NYNY, 175.00 dollar

 
Woensdag 20 oktober 2004 - Las Vegas - Cedar City (UT) (16976 - 17246 = 270 mile)

Rond 08:45 checkten we uit via de televisie. De techniek staat voor niets. De auto was vrij makkelijk uit de garage en na het oprijden van de Interstate-15 waren we zo in Utah. In Mesquito stopten we even om wat boodschappen te doen waarna we doorreden naar Zion National Park. Een schitterend park waar we helaas weinig van konden zien. Veel regen en dat was eigenlijk wel jammer. Aan de andere kant stroomden nu overal kleine beekjes en dat was wel weer mooi om te zien maar even uit de auto om ergens te lunchen was er dus niet bij. Omdat we morgen naar Bryce wilden hadden we al besloten ergens in de buurt te overnachten maar dat viel nog niet mee. Als slaap-stad werd Cedar City aangewezen maar de weg daarnaar toe was niet zo eenvoudig als die op de kaart leek. Waar de regen in Zion nog de overhand had was het even later de sneeuw. Via de wegen 9 en 89 kwamen we op de 14 uit richting Cedar City. Die laatste weg viel tegen. Veel sneeuw en voorzichtig rijden. We waren pas rond 16:30 in Cedar City waarna we gelijk maar navraag deden of er een andere weg naar Bryce was voor de volgende dag.

Hotel: Best Western Cedar City, 70,85 dollar

 
Donderdag 21 oktober 2004 - Cedar City - Torrey (17246 - 17483 = 237 mile)

Om 09:00 uur vertrokken uit Cedar City en omdat de vriendelijke hotel eigenaar vertelde dat de I-15 en de I-20 niet al teveel sneeuw-problemen mochten opleveren gingen we vol goede moed op weg naar Panguitch. Daarmee omzeilden we Dixie National Forest en dat leeks ons een goed idee. Helaas viel het tegen. Op snelweg 12 naar Bryce Canyon hadden we nog meer last van de sneeuw dan de gisteren en het zicht was slecht. Bryce was mooi maar het zicht was zeer beperkt waardoor we helaas weinig gezien hebben. We besloten snel door te rijden naar Torrey want het weer werd er niet beter op. Tussen Boulder en Grover kregen we nog wat sneeuw te verwerken maar uiteindelijk waren we om 15:30 in Torrey. De plaatselijke Day's Inn had zelfs een zwembad en dat hadden we toch niet verwacht bij een dorpje met 171 inwoners. Eten vinden was nog lastig maar de benzinepomp konden we maaltijden vinden die op de hotelkamer zo de magnetron inkonden. Een kleine cafeetje had naast koffie en thee ook nog internet waardoor we weer wat mailtjes naar Nederland konden sturen.

Hotel: Day's Inn Torrey, 54,45 dollar

 
Vrijdag 22 oktober 2004 - Torrey - Moab (17483 - 17749 = 266 mile)

Vandaag hadden we en sneeuw-vrije route. Geen gedoe met slecht zicht en langzaam rijden maar gewoon genieten van de natuur en zonder problemen naar Moab. Bij het eerste de beste tankstation de tank vol gegooid want alles was zo verlaten dat we geen risico durfden te nemen. Onderweg kwamen we eigenlijk weinig andere mensen tegen totdat we in Moab waren. Een leuk dorpje wat in veel reisgidsen genoemd is. Het dorp ligt een beetje tussen wat nationale parken in en dat was precies de reden dat wij hier wilden overnachten.

Hotel: Day's Inn Moab, 59,49 dollar

 
Zaterdag 23 oktober 2004 - Moab - Montichello (17749 - 17961 = 212 mile)

We waren al om half acht het hotel uit omdat we vandaag 2 mooie parken wilden zien. Om kwart voor acht waren we al in Arches National Park wat officieel pas om acht uur open zou gaan. Een schitterend park en het weer was ook prachtig. Een strak blauwe lucht en nog lekker weinig toeristen. Na Arches zijn we naar Canyonlands National Park gereden. De weg ernaar toe ging aardig omhoog maar het uitzicht was prachtig. Hierna zijn we teruggereden naar Moab waar we in een boekhandel een warme chocolademelk hebben gedronken. (Arches Book Store) Daarna gingen we alvast een stukje richting Colorado. Het was voor ongeveer 100 mijl dezelfde weg als richting Moab maar nu dus de andere kant op. In Montichello stopten we want de Day's Inn had een lekker zwembad dus een goede keus. Aan de overkant van het hotel konden we nog even internetten waarna we 's avonds het indoor zwembad indoken.

Hotel: Day's Inn Montichello, 60,67 dollar

 
Zondag 24 oktober 2004 - Montichello - Farmington (NM) (17961 - 18199 = 238 mile)

Om 10 over 8 vertrokken uit Montichello en via Colorado naar Mesa Verde National Park gereden. Een indrukwekkend park met heel wat historie. De toegangsweg naar de ingang van het park is overigens een flinke rit. Het bord van het park staat beneden maar het was zeker nog een half uur tot een uur rijden tot de toegangspoort. Eenmaal terug op de highway via Durango naar Farmington gereden. We waren al rond 15:30 bij het Ramada Inn hotel. In de buurt waren nog enkele hotels te vinden maar de meeste waren te duur. Als maaltijd hebben we een chinees restaurant gekozen waar je voor een bepaald bedrag onbeperkt lekker kon eten.

Hotel: Ramada Inn, 61,26 dollar

 
Maandag 25 oktober 2004 - Farmington - Flagstaff (AZ) (18199 - 18666 = 467 mile)

Omdat we elke dag gewoon een globale planning maken wisten we nog waar we vandaag uit zouden komen maar uiteindelijk bleek dit de dag te zijn met de meeste kilometers. We waren al vroeg vertrokken uit het hotel. Gelukkig zat het ontbijt erbij in dus we hoefden niet meer te zoeken voor ons ontbijtje. Onderweg hebben we de 'Mexican Hat' en Monument Valley gezien. Uiteraard hebben we ook het 4-staten punt gezien. Het was pure afzetterij. Je moet er namelijk voor betalen maar op zich is het wel grappig. Je kan je in 4 staten tegelijk bevinden, de enigste plek in Amerika waar dat kan. Arizona, New Mexico, Colorado en Utah komen hier samen. Daarna zijn we via highway 64 het Grand Canyon National Park ingereden. Onderweg op verschillende plekken naar het landschap gekeken want het is echt een prachtig park. De Colorado river lag er wat verlaten bij want er stond amper water in maar toch was de rivier goed te zien. Na via de andere kant van het park weer op een snelweg uitgekomen te zijn kwamen we uit in Flagstaff Arizona waar we de Sleep Inn als overnachting uitkozen. Het was net als in Farmington de eerste keer dat we in deze keten verbleven maar het beviel goed. Vlakbij het hotel zat een Denny's restaurant waar we lekker gegeten hebben.

Hotel: Sleep Inn Flagstaff, 64,41 dollar

 
Dinsdag 26 oktober 2004 - Flagstaff - Phoenix (18666 - 18864 = 198 mile)

Via highway 89A/Sedona Creek zijn we vandaag rustig naar Phoenix gereden. Ten noorden van Phoenix nog een grote outlet bezocht maar uiteindelijk hebben we daar alleen gelunched en verder niets gekocht. In Phoenix flink gezocht naar een hotel maar uiteindelijk met een kortings bon in een Best Western ten noorden van de stad uitgekomen (Best Western Bell Hotel). Omdat dit hotel een zwembad had hebben we nog even lekker van de warmte genoten. Vrij uitzonderlijk trouwens om eind oktober met ruim 28 graden nog aan het zwembad te zitten. De supermarkt aan de andere kant van de snelweg was een uitkomst voor het eten. Een magnetron maaltijd was de keus voor vandaag. Daar hebben ze in Amerika genoeg varianten op en ze zijn altijd erg lekker.

Hotel: Best Western Phoenix, 44,77 dollar

 
Woensdag 27 oktober 2004 - Phoenix - Palm Springs (CA) (18864 - 19234 = 370 mile)

Vandaag gingen we weer terug naar Californie. Via de Interstate-17 en 10 waren we in Joshua Tree National Park. De hele dag hadden we al regen en dus waren we bang dat dat zo zou blijven maar vreemd genoeg scheen de zon in het park. Een strak blauwe lucht als extraatje zorgde voor een vrolijke terugkeer in California. Joshua Tree is een mooi park. De regen was daar net verdwenen en alles was nogal nat. In Yucca Valley hebben we vervolgens wat boodschappen gedaan waarna we naar Palm Springs doorreden. Dit plaatsje waar vooral 'oudjes' van hun oude dag genieten was een en al regen en nattigheid. Merkwaardig omdat Palm Springs een van de droogste stadjes in Amerika is ! Straten waren onder gelopen en het bleef regenen. Het hotel werd een Comfort Inn omdat we daar een kortingsbon van hadden wat ons maar liefst 32 dollar korting opleverde. Na een bezoekje aan een lokale kapper hebben we gegeten bij Denny's en zijn we gaan slapen.

Hotel: Comfort Inn Palm Springs, 47,06 dollar

 
Donderdag 28 oktober 2004 - Palm Springs - San Diego (19234 - 19552 = 318 mile)

Om kwart over 8 vertrokken uit Palm Springs. We wilden vandaag via Julian naar San Diego maar dat viel nog niet mee. Highway 74 was afgesloten als je geen sneeuwkettingen had. Dit bord was er net een dag geleden neergezet maar we wilden het risico niet nemen. Via de I-10, I-15 en de I-8 via Julian naar San Diego. In San Diego zijn we niet de stad in geweest. We zochten gelijk een hotel maar dat bleek niet mee te vallen. Alle hotels zaten vol. Uiteindelijk kwamen we bij het Motel 8 uit maar dat doen we dus nooit meer. Een slecht hotel. Veel lawaai van de luchthaven en het zwembad was gewoon vies. De stoelen waren kapot en de mensen onvriendelijk.

Hotel: Motel8 San Diego Seaworld, 55,24 dollar

 
Vrijdag 29 oktober 2004 - San Diego - Encinitas (19522 - 19550 = 38 mile)

1 ding stond vast vandaag. Na SeaWorld zouden we een ander hotel gaan zoeken. Maar eerst dus naar SeaWorld. Het park kenden we al van onze vakantie in Florida en we hadden eigenlijk de hele reis uitgekeken naar de dolfijnen. We waren voor het park open ging al bij de ingang te vinden en in Amerika beginnen ze dan met het volkslied voordat iedereen naar binnen mag. De hele dag in het park verbleven en pas om 17:00uur kwamen we buiten. We waren vergeten de AAA-korting te vragen maar achteraf kon dat gelukkig ook nog en dat scheelde toch alweer flink wat dollars. Omdat we de route naar het noorden hadden ingezet kwamen we uit in Encinitas. Het Day's Inn had genoeg plek en met de coupon die we hadden konden we voor 65,93 dollar hier blijven. Het was wel vrij druk in dit hotel. Het weekend was duidelijk begonnen. 's avonds hebben we lekker gegeten bij de Denny's.

Hotel: Day's Inn Encinitas, 65,93 dollar

 
Zaterdag 30 oktober 2004 - Encinitas - Los Angeles (19550 - 19742 = 198 mile)

Om kwart over achter vertrokken we richting de Chrystal Cathedral. In Nederland toch vooral bekend van de zondagsdiensten die live op RTL5 worden uitgezonden. Vandaag was er niets te doen behalve dat men druk was met het versieren van de kerk voor de kerst. Het gebouw is leuk om te bekijken. Volgens vrouwlief zijn ook de damestoilleten een fenomeen op zich omdat een gulle vrouwelijke gever vond dat de vrouwelijke bezoekers van de kerk schoon naar het toilet moesten gaan. Na de Chrystal Cathedral zijn we doorgereden naar Los Angeles downtown. Daar was niet heel veel te doen maar we hebben wel even rustig door het financiele centrum van LA gelopen. Daarna door naar Sunset Boulevard. De auto werd in de garage achtergelaten waarna de Walk of Fame afgelopen kon worden. Vervolgens zijn we via Rodeo drive naar Long Beach gereden waar we dachten wel even een hotel te kunnen vinden. Het Best Western wilde onze kortingsbon niet accepteren en was bovendien verschrikkelijk duur. Omdat het al donker begon te worden en deze buurt er niet zo gezellig uitzag zijn we naar de luchthaven gereden en zijn we uiteindelijk in het Quality Inn belandt. Deze hotelketen hadden we in New York ook al eens gehad en was geen slechte keus.

Hotel: Quality Inn LAX, 69,96 dollar

 
Zondag 31 oktober 2004 - Los Angeles - Hollywood (19742 - 19783 = 42 mile)

Vannacht hadden we een uurtje extra omdat de wintertijd inging. Toch waren we rond 09:15 al in Universal Studios waar we direct 10 dollar voor de parkeergarage moesten betalen. Universal Studios is leuk om te bekijken. Je ziet hier hoe films worden gemaakt en krijgt een kijkje achter de schermen van enkele bekende films. Na afloop liepen de kinderen met de Halloween-tasjes vol met snoep tussen de restaurants. Erg leuk om ook eens mee te maken. In Nederland leeft dat toch een stuk minder. Rond 17:30 waren we in het Hollywood Inn hotel waar we eerst een kamer met lekkage kregen toegewezen. Uiteindelijk werkte ook de creditcard niet meer maar dat kwam omdat elk hotel bij het inchecken een 'borg-check' doet die niet gewist wordt. Interpay Nederland zet daar wel een bedrag tegenover en als het hotel bij het uitchecken die 'borg-check' niet wist kan je maximum bereikt zijn. Gelukkig hadden we 2 creditcards bij ons en kostte onze kamer 52 dollar.

Hotel: Hollywood City Inn, 52,04 dollar

 
Maandag 1 november 2004 - Hollywood - Buellton (19783 - 19963 = 180 mile)

Rond half negen vertrokken we uit Hollywood en reden we dwars door de drukke LA ochtendspits. De weg ging al snel van 8 naar 4 banen waardoor er flink wat file ontstond. Via de I-10 naar Santa Monica en uiteraard een bezoekje gebracht aan de pier. De auto parkeren in de parkeergarage bij Macy's is trouwens de eerste uren gratis ! Dus dat scheelt alweer wat dure parkeerdollars. Daarna naar Malibu gereden over Hwy 1. Een prachtige route. Via Santa Barbara naar Buellton gereden waar we wederom bij een Day's Inn hotel terechtkwamen. Dit hotel was overigens in Deense stijl, net als het naastgelegen dorp Solvang. Solvang is ooit opgericht door Denen en is in Deense stijl gebleven.

Hotel: Day's Inn Buellton, 54,95 dollar

 
Dinsdag 2 november 2004 - Buellton - Monterey (19963 - 20210 = 247 mile)

Om half tien pas vertrokken richting het noorden. Highway 1 rijd niet echt door maar het is wel een van de mooiste wegen in dit gebied. Aan de linkerkant de zee en aan de rechterkant vaak bergen of mooie landschappen. Onderweg natuurlijk even gestopt bij de 'sea-elephants' die elk jaar langs de Californische kust naar het zuiden trekken. Onderweg kwamen we ook het plaatsje Harmony tegen waar maar liefst 18 mensen wonen. We hebben er overigens niemand gezien. Misschien dat de inwoners wel gek worden van de toeristen... Rond 17:30 waren we pas in het Best Western in Monterey.

Hotel: Best Western Monterey, 49,50 dollar

 
Woendag 3 november 2004 - Monterey - Watsonville (20210 - 20326 = 116 mile)

Vandaag hadden we wederom een rustig dagje voor de boeg. Via Santa Cruz waar we even door de winkelstraten zijn gelopen reden we toch maar weer terug naar Watsonville. Bij een rustig Best Western ingechecked en in het hotel vonden we folders van een outlet store in Gilroy. Gilroy lag aan de andere kant van de berg maar was het was toch goed te doen. De outlet store is een van de grotere van Amerika. Vooral in de Puma winkel konden we enkele koopjes inslaan. Eenmaal terug in het hotel besloten we aan de overkant van het hotel in een lokale diner te eten. De eigenaar wist niet eens waar Nederland lag maar het eten was prima.

Hotel: Best Western Watsonville, 53,90 dollar

 
Donderdag 4 november 2004 - Watsonville - San Francisco (20326 - 20428 = 102 mile)

Vandaag de laatste dag in de auto. Al om 8 uur waren we onderweg naar San Francisco. Via Hwy 1 kwamen we aan in San Francisco en al om 11 uur waren we bij het hotel. Na ingechecked te hebben brachten we de auto naar Alamo. Het is toch wel een apart gevoel om na 3 weken weer terug te zijn in de stad waar de reis begon. Omdat Alamo dicht bij Union Square zat hebben we gelijk nog wat inkopen gedaan waarna we met de bus terug naar hotel zijn gegaan. 's avonds hebben we in het hotel gegeten en konden we onze koffers echt inpakken voor de terugreis van morgen.

Hotel: Best Western Miyako Inn, in NL geboekt

 
Vrijdag 5 november 2004 - San Francisco - Amsterdam (KL606) 15:40 - 11:15

Terug naar Nederland. We hadden gisteren al de Bay-Shuttle besteld en die haalde ons keurig op tijd op. Na nog wat andere mensen in de stad opgehaald te hebben bracht de shuttle-service ons naar de luchthaven waar we op tijd konden inchecken. Helaas vloog KLM naar Nederland met een MD-11 wat toch een stuk minder comfortabel was dan de 777 op de heenvlucht. Met 19 minuten vertraging kwamen we aan op Schiphol.

 
Overzicht

Totaal afgelegde afstand: 4487 mijl x 1.6 = 7179.2 km

National Park Pass: $50
Bezochte parken en de normale toegangsprijs:
$10,- Death Valley - http://www.nps.gov/deva/
$20,- Yosemite - http://www.nps.gov/yose/
$20,- Zion - http://www.nps.gov/zion/
$20,- Bryce Canyon - http://www.nps.gov/brca/
$10,- Arches - http://www.nps.gov/arch/
$10,- Canyonlands - http://www.nps.gov/cany/
$10,- Mesa Verde - http://www.nps.gov/meve/
$20,- Grand Canyon - http://www.nps.gov/grca/
$10,- Joshua Tree - http://www.nps.gov/jotr/

Hotel overzicht:
11/14 okt Best Western Miyako Inn San Francisco
14/15 okt Best Western MariPosa
15/16 okt Murphy’s Hotel Lee Vining
16/17 okt Best Western Lone Pine
17/20 okt NYNY Las Vegas
20/21 okt Best Western Cedar City
21/22 okt Day’s Inn Torray
22/23 okt Day’s Inn Moab
23/24 okt Day’s Inn Montichello
24/25 okt Ramada Inn Farmington
25/26 okt Sleep Inn Flagstaff
26/27 okt Best Western Phoenix
27/28 okt Comfort Inn Palm Springs
28/29 okt Motel8 San Diego
29/30 okt Day’s Inn Encinitas
30/31 okt Quality Inn Los Angeles
31/01 nov Hollywood Inn, Hollywood
01/02 nov Day’s Inn Buellton
02/03 nov Best Western Monterey
03/04 nov Best Western Watsonville
04/05 nov Best Western Miyako Inn San Francisco

More pictures